Stiri

Verificarile (initiale/ periodice) utilajelor dvs. sunt impuse de lege


09.11.2011 General Admin

In  sensul preocuparii continue a Comisiei Europene de a creea un mediu  european de lucru sigur in aceeasi masura si pentru lucratori, si pentru  angajatori, Directiva 89/655/CEE: amendata in 1995 de catre 95/63/CE si  mai recent de catre 2001/45/CE, impune la articolul 4a urmatoarele:

(1)  Angajatorul ia masurile necesare pentru ca echipamentele de lucru a  caror securitate depinde de conditiile de instalare sa fie supuse unei  verificari initiale (dupa instalare si inainte de prima punere in  functiune) si unei verificari dupa fiecare montare intr-un loc nou sau  un amplasament nou, efectuate de catre persoane competente, in  conformitate cu legislatiile si practicile nationale, in scopul  asigurarii unei instalari corecte si a bunei functionari a acestor  echipamente de lucru.

(2)  Angajatorul ia masurile necesare pentru ca echipamentele de lucru, care  sunt supuse unor influente putand genera deteriorari ce pot fi la  originea unor situatii periculoase, sa faca obiectul:

—  unor verificari periodice si, daca este cazul, unor testari periodice  efectuate de catre persoane competente, in conformitate cu legislatiile  si practicile nationale;

—  unor verificari exceptionale, efectuate de catre persoane competente,  in sensul legislatiilor si practicilor nationale, de fiecare data cand  s-au produs evenimente exceptionale care ar fi putut avea consecinte  daunatoare asupra securitatii echipamentului de lucru, cum ar fi  transformari, accidente, fenomene naturale, perioade prelungite de  neutilizare, pentru a garanta respectarea cerintelor de securitate si de  sanatate si depistarea si remedierea la timp a acestor deteriorari.

(3)  Rezultatele verificarilor trebuie inregistrate si puse la dispozitia  autoritatii competente. Ele sunt pastrate pe o perioada de timp  corespunzatoare.

In  cazul in care echipamentele de lucru respective sunt folosite in  exteriorul intreprinderii, ele trebuie sa fie insotite de o dovada  materiala a efectuarii ultimei verificari.

(4) Statele membre stabilesc modalitatile de efectuare a acestor verificari.

Ceea  ce trebuie retinut din prevederile Directivei este faptul ca orice  angajator ce foloseste cel putin un echipament de munca trebuie sa  asigure si o utilizare sigura. Aceasta stare de „utilizare sigura” nu  poate fi demonstrata in fata autoritatilor decat prin intermediul unor  rapoarte de inspectie eliberate de persoane competente si autorizate.

Aurocon  COMPEC, in calitate de Service Partner SICK, este autorizat sa  realizeze astfel de verificari pentru utilajele dumneavoastra, pentru a  certifica starea de „utilizare sigura”. Verificarile trebuie realizate  atat la instalarea initiala sau la schimbarea amplasamentului utilajelor  (cazul verificarii initiale) cat si periodic (pentru anumite tipuri de  utilaje cum sunt presele, standardele obliga verificarea anuala a  acestui tip de utilaje).

Prevederile  Directivei citate mai sus sunt implementate in legislatia nationala de  catre HG 1146/2006, Capitolul II, Sectiunea a 2-a, Art. 5.

Deasemenea,  trebuie retinut ca in fiecare an, rapoartele Inspectoratelor Judetene  ale Inspectiei Muncii indica faptul ca la nivel anual cuantumul cel mai  mare al amenzilor este determinat de fiecare data de absenta rapoartelor  de verificare la echipamentele de munca.

Aceste  amenzi pot fi evitate prin mentinerea securitatii utilajelor pe care le  folositi prin apelarea la Specialistii COMPEC in domeniul securitatii  industriale.


Cele mai noi

23.02.2012
Legislatia muncii va fi predata in scoli

Tinerii aflati in primii ani de munca sunt principalele victime in acc...

21.02.2012
Ce e de facut acum, cand EN 954 nu mai este valabil?

In ultimii ani s-a discutat foarte mult despre trecerea de la standard...

21.02.2012
Cat va costa un accident de munca?

Orice eveniment (incident sau accident) din domeniul SSM implică post-...

16.11.2011
Se modifica legislatia cadru SSM

Dupa cum stiti, in 2010 Guvernul Romaniei a modificat normele metodolo...

15.11.2011
Un muncitor a murit intr-o explozie controlata la Exploatarea Miniera de Uraniu Crucea

Un angajat al exploatarii miniere de uraniu Crucea a murit, marti dimi...