Stiri

Tributul autostrazii Arad-Timisoara. Patru oameni si-au pierdut viata in accidente de munca


01.11.2011 General Admin

Mai sunt cateva saptamani pana cand, conform promisiunilor facute de oficialii Ministerului Transporturilor, intre Arad si Timisoara vom  putea circula pe autostrada.

Tributul platit pentru a putea circula civilizat nu se masoara doar in cei 270 de milioane de euro cheltuiti, ci si in vietile unor oameni. Pe santierul autostrazii au murit pana acum patru muncitori.

De la debutul lucrarilor la autostrada, in vara anului 2009, pe santierele deschise au avut loc patru accidente de munca, toate fiind cercetate de Inspectoratul Teritorial de Munca Arad. La Inspectoratul Teritorial de Munca Timis, nu a fost inregistrat niciun accident de munca pe santierul autostrazii.

Pe  tronsonul care strabate judetul Arad, toate cele patru accidente de  munca inregistrate de autoritati s-au soldat cu decesul victimelor.

Strivit de cofrag

Prima  tragedie s-a consumat la cateva zile de la debutul lucrarilor, mai  exact in 23 septembrie 2009. Victima a fost un tanar de 22 de ani din  Bihor, care tocmai se angajase la firma care executa lucrarile. Barbatul  a fost ranit in timpul lucrarilor de cofrare a pilonului unui pod.  Cofrajul metalic s-a desprins de pe macara si l-a lovit. Tânărul a ajuns  la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Arad in stare de coma, de unde a  fost transferat la Spitalul Judetean Timis, dar a murit la scurt timp.

”Din  analiza imprejurarilor si a dinamicii producerii accidentului, a  rezultat drept cauza principala desfasurarea necorespunzatoare a  operatiei de cofrare a pilonului prin neefectuarea la timp de operatii  indispensabile securitatii muncii. Victima a desfacut carligele de  prindere ale automacaralei fara sa prinda panoul in suruburi de panoul  deja fixat”, a declarat inspectorul sef Ovidiu Jugu, de la ITM Arad.

 

Acesta  a spus ca au fost si alte cauze care au condus la producerea tragediei:  organizarea necorespunzatoare în ansamblu a lucrarilor de cofrare,  lucrari cu risc ridicat si specific de accidentare, supravegherea  insuficienta a lucrărilor, iar victima nu era autorizata ca legator de  sarcina.

 

”În consecinta, pentru producerea acestui accident se face vinovata atat victima, cat si firma”, a adaugat Jugu.
 Autoritatile au amendat firma constructoare cu 16.000 de lei.

 

Calcat cu buldozerul

In  7 iulie 2010, un muncitor a fost strivit de un buldozer pe tronsonul  cuprins intre localitatile Sag si Cruceni. Victima a fost un barbat de  34 de ani care se afla in a doua zi de munca. Intr-o clipa de neatentie,  muncitorul a ajuns in spatele unui buldozer aflat in miscare si a fost  strivit, moartea survenind instantaneu.

 

”Victima,  ignorand sfatul unuia dintre colegi si semnalele acustice ale  buldozerului, a intrat in raza de actiune a utilajului aflat in miscare,  la mersul inapoi, expunandu-se astfel la un risc iminent de  accidentare. In consecinta, pentru producerea accidentului a fost  vinovata atat victima, cat si firma, intrucat nu avea intocmit un plan  propriu de securitate si sanatate in munca si nu avea nici lucratori  desemnati sa acorde primul ajutor”, a declarat inspectorul de munca de  la ITM Arad.

 

Si in acest caz, firma a fost amendata, cu suma de 14.000 de lei.

In cercetare

In  judetul Arad, autostrada a mai luat doua vieti in ultimele luni, insa  cercetarile autoritatilor nu au fost incheiate. Cel mai recent accident  de munca a avut loc la mijlocul lunii octombrie 2011. Un muncitor de 24  de ani a cazut de la o inaltime de zece metri in timp ce lucra pe un  pod. Totul s-a intamplat sub ochii colegilor victimei, care au povestit  ca tanarul s-a dezechilibrat in timp ce a mutat cateva scule aflate pe  marginea structurii din beton si a căzut. Bărbatul nu a avut nicio sansa  pentru ca a cazut direct in cap. Medicii au constatat ca victima  suferise leziuni la cap incompatibile cu viata, craniul fiind practic  fracturat, dar si alte leziuni grave ale organelor interne.


Cand circulam pe autostrada

Lucrarile  la autostrada Arad – Timisoara au inceput in vara anului 2009, iar  ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, afirma recent ca soseaua de mare  viteza va fi data in folosinta pana la sfarsitul anului, chiar daca  receptia finala a lucrarilor va avea loc in primavara anului viitor.


Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/vest/tributul-autostrazii-arad-timisoara-patru-oameni-si-au-pierdut-viata-in-accidente-de-munca.html


Cele mai noi

23.02.2012
Legislatia muncii va fi predata in scoli

Tinerii aflati in primii ani de munca sunt principalele victime in acc...

21.02.2012
Ce e de facut acum, cand EN 954 nu mai este valabil?

In ultimii ani s-a discutat foarte mult despre trecerea de la standard...

21.02.2012
Cat va costa un accident de munca?

Orice eveniment (incident sau accident) din domeniul SSM implică post-...

16.11.2011
Se modifica legislatia cadru SSM

Dupa cum stiti, in 2010 Guvernul Romaniei a modificat normele metodolo...

15.11.2011
Un muncitor a murit intr-o explozie controlata la Exploatarea Miniera de Uraniu Crucea

Un angajat al exploatarii miniere de uraniu Crucea a murit, marti dimi...