Stiri

Ghid de aplicare a Directivei Masini 2006/42/EC


09.11.2011 General Admin

Masinile  industriale pot fi descrise ca „un ansamblu, dotat sau care se  intentioneaza a fi dotat cu un sistem de actionare altul decat efortul  direct animal sau uman, ce consta din componente interconectate, cu cel  putin una din componente aflate in miscare, si care sunt conectate intre  ele pentru o aplicatie specifica”.

  

         

Sectorul  utilajelor industriale reprezinta o ramura importanta a industriei,  Directiva Masini 2006/42/EC reprezentand baza regulamentara a Comisiei  Europene pentru armonizarea cerintelor esentiale de securitate si  sanatate in munca la nivelul Uniunii Europene.

Avand  in mod esential o functie duala, Directiva nu numai ca promoveaza  libera circulatie a utilajelor in interiorul unei Piete Unice, dar  garanteaza deasemenea un grad ridicat de protectie pentru cetatenii si  muncitorii europeni. Facand parte din noua abordare a legislatiei  europene, Directiva Masini promoveaza armonizarea prin intermediul unei  combinatii intre cerintele obligatorii de securitate si sanatate si  specificatiile standardelor voluntare. Astfel de directive se aplica  doar produselor care se intentioneaza a fi introduse pe piata europeana  pentru prima data.

Directiva  Masini 2006/42/EC a fost publicata pe 9 iunie 2006 si a devenit  aplicabila incepand cu 29 decembrie 2009, inlocuind mai vechea Directiva  Masini 98/37/EC.

Pe data de 2 iunie 2010 Comitetul dedicat masinilor a emis un Ghid de aplicare a Directivei Masini 2006/42/EC.

Ghidul  este tradus in aproape toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.  Traducerile sunt verificate de catre autoritatile Statelor Membre, doar  versiunea in limba engleza fiind verificata de serviciile dedicate ale  Comisiei Europene. Pentru conformitate maxima, versiunea in Engleza  trebuie sa fie luata ca referinta.


Cele mai noi

23.02.2012
Legislatia muncii va fi predata in scoli

Tinerii aflati in primii ani de munca sunt principalele victime in acc...

21.02.2012
Ce e de facut acum, cand EN 954 nu mai este valabil?

In ultimii ani s-a discutat foarte mult despre trecerea de la standard...

21.02.2012
Cat va costa un accident de munca?

Orice eveniment (incident sau accident) din domeniul SSM implică post-...

16.11.2011
Se modifica legislatia cadru SSM

Dupa cum stiti, in 2010 Guvernul Romaniei a modificat normele metodolo...

15.11.2011
Un muncitor a murit intr-o explozie controlata la Exploatarea Miniera de Uraniu Crucea

Un angajat al exploatarii miniere de uraniu Crucea a murit, marti dimi...