Stiri

Ce e de facut acum, cand EN 954 nu mai este valabil?


21.02.2012 General Admin

In  ultimii ani s-a discutat foarte mult despre trecerea de la standardul  EN 954 la mai noul si controversatul EN 13849. In cele ce urmeaza  analizam ce inseamna de fapt aceasta schimbare atat pentru producatorii  de masini industriale cat si pentru utilizatorii acestora.

           

Nu  putem nega abordarea mult mai analitica a standardului EN 13849 si EN  62061 ca o imbunatatire majora fata de specificatiile standardului  EN954, insa tocmai aceasta creeaza mai multa presiune in ceea ce  priveste producatorii de utilaje industriale. In marea majoritate a  cazurilor unde sistemele de control de securitate nu sunt compuse din  componente simple special proiectate pentru folosire in conditii de  securitate, va fi foarte dificila obtinerea de valori legate de  fiabilitate care sa aiba credibilitate si sa conduca la o analiza  pertinenta.

Dupa cum se stie EN954 nu mai asigura prezumtia de conformitate cu cerintele  esentiale de securitate si sanatate in munca a Directivei Masini  2006/42/EC. De ceva timp EN 13849 sau EN 62061 (pentru sistemele  electrice) au fost deja armonizate, permitand producatorilor sa  efectueze din timp modificarile necesare asigurarii conformitatii cu  specificatiile noilor standarde.

Astfel,  multi dintre producatorii de utilaje industriale se vor fi intrebat  deja daca masinile proiectate conform specificatiilor EN 954 dintr-o  data au devenit nesigure si astfel de necomercializat pe piata europeana  incepand cu 1 ianuarie 2012. Sunt mai multe motive pentru care nu este  cazul sa se ajunga la o astfel de concluzie:

1. Cerinta legala nu este asigurarea conformitatii cu specificatiile  vreunui standard ci indeplinirea cerintelor impuse de legislatia  nationala ce implementeaza Directiva Masini. Un producator de utilaje  (sau persoana care asigura marcajul CE) pot sa justifice pe proprie  raspundere, desigur daca si doresc, de ce utilajul sau este sigur fara a  face referinta la vreun standard. Conformitatea cu un anumit standard  asigura un mod convenabil insa nu exclusiv de a justifica securitatea  unui utilaj. Daca utilajul a fost considerat destul de sigur in  conformitate cu EN954, nu devine imediat nesigur pentru ca un anumit  standard s-a modificat.

2. Cel mai probabil un utilaj ce indeplineste specificatiile EN954 va  indeplini si cerintele EN 13849. In acest caz, singurul castig al  aplicarii EN13849 este modul mai riguros si mai complex de a arata ca  cerintele noului standard sunt indeplinite. Cand nu se poate aplica EN  954? Auto-certificarea echipamentelor din anexa IV a Directivei Masini  prin folosirea prezumtiei de conformitate cu standardele EN fara un  certificat emis de catre un organism notificat. In acest caz este  permisa doar asigurarea conformitatii cu standarde armonizate.

Singurul  lucra care s-a modificat in mod fundamental odata cu adoptarea noilor  standarde este o noua dar similara definitie a ce inseamna „destul de  sigur” pentru un circuit de control si un mod mult mai complex de  analizare a faptului ca un sistem de control este „destul de sigur”.

Este  important sa realizam ca securitatea unui sistem de control este doar o  mica parte din securitatea generala a unui utilaj. Este de preferat  abordarea prin care se urmareste proiectarea masinilor prin eliminarea  pericolelor decat incercarea de a oferi protectie impotriva acestora  prin apelarea la sisteme de control sofisticate. Majoritatea  accidentelor dependente de sistemele de control nu sunt cauzate de  proiectarea sistemului in sine ci de folosirea malitioasa, intentionata  sau nu, a acestuia.

Marea  majoritate a utilizatorilor de masini industriale nu trebuie sa isi  faca griji, dar trebuie sa ia in considerare faptul ca EN13849 le  asigura o noua unealta pentru analizarea nivelului de securitate oferit  de catre un anumit utilaj. O verificare periodica a sistemelor de  control de securitate insotita de un audit in ceea ce priveste punctele  slabe si modificarile necesare este intotdeauna binevenita.

Proiectantii  de utilaje ar face bine sa verifice daca sistemele lor de control  indeplinesc specificatiile EN13849 dar in cele mai multe cazuri se va fi  dovedit ca nu sunt necesare modificari suplimentare. Va fi deasemenea  inteligent din partea proiectantilor sa verifice daca noile lor proiecte  indeplinesc cerintele EN13849 sau EN62061, in particular daca un  standard de tip C impune un anumit nivel de performanta PL sau un anumit  nivel de integritate SIL.

Ca  o concluzie generala, principiile de baza si practica proiectarii  impecabile a utilajelor industriale raman neschimbate, diferenta consta  doar intr-un mod mult mai riguros de a le analiza aplicarea.


Cele mai noi

23.02.2012
Legislatia muncii va fi predata in scoli

Tinerii aflati in primii ani de munca sunt principalele victime in acc...

21.02.2012
Ce e de facut acum, cand EN 954 nu mai este valabil?

In ultimii ani s-a discutat foarte mult despre trecerea de la standard...

21.02.2012
Cat va costa un accident de munca?

Orice eveniment (incident sau accident) din domeniul SSM implică post-...

16.11.2011
Se modifica legislatia cadru SSM

Dupa cum stiti, in 2010 Guvernul Romaniei a modificat normele metodolo...

15.11.2011
Un muncitor a murit intr-o explozie controlata la Exploatarea Miniera de Uraniu Crucea

Un angajat al exploatarii miniere de uraniu Crucea a murit, marti dimi...