Prev Next

Legislatia muncii va fi predata in scoli

Tinerii aflati in primii ani de munca sunt principalele victime in accidentele de munca din cauza faptului ca nu-si cunosc drepturile pe care le au ca si angajati, mai multe...

Read more

Ce e de facut acum, cand EN 954 nu mai e…

In ultimii ani s-a discutat foarte mult despre trecerea de la standardul EN 954 la mai noul si controversatul EN 13849. In cele ce urmeaza analizam ce inseamna de fapt...

Read more

Cat va costa un accident de munca?

Orice eveniment (incident sau accident) din domeniul SSM implică post-cheltuieli pentru angajator. Acest fapt insa poate fi evitat prin apelarea la un set de masuri tehnico-organizatorice rezultate in urma evaluarilor...

Read more

Se modifica legislatia cadru SSM

Dupa cum stiti, in 2010 Guvernul Romaniei a modificat normele metodologice aprobate prin HG1425/2006 prin HG955/2010, printre alte modificari existand si cea referitoare la ocupatiile specifice domeniului SSM, necesare desfasurarii...

Read more

Un muncitor a murit intr-o explozie cont…

Un angajat al exploatarii miniere de uraniu Crucea a murit, marti dimineata, in urma unei deflagratii produse in mina, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Suceava afirmand ca explozia a fost...

Read more
Stiri Legislatia muncii va fi predata in scoli

Legislatia muncii va fi predata in scoli

Joi, 23 Februarie 2012 14:13

Tinerii aflati in primii ani de munca sunt principalele victime in accidentele de munca din cauza faptului ca nu-si cunosc drepturile pe care le au ca si angajati, mai multe institutii cu atributii in domeniu decizand ca legislatia muncii sa fie introdusa in curricula scolara ca obiect optional.

Ministerul Educatiei (MECTS), Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si Inspectia Muncii (IM) au semnat, miercuri, protocoale de colaborare pentru cresterea sanselor de ocupare a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, dar si pentru pregatirea tinerilor care urmeaza sa intre pe piata muncii in domeniul legislatiei muncii.

 Inspectorul general de stat de la Inspectia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat ca semnarea protocoalelor intre cele trei institutii este extrem de importanta, deoarece in practica s-a constatat ca tinerii devin primele victime in accidente de munca din cauza faptului ca nu isi cunosc drepturile.

 Astfel, datele statistice arata ca 64,5 la suta dintre victimele accidentelor de munca sunt tineri aflati in primii cinci ani de activitate, 20 la suta dintre ei fiind in primul an de activitate. Alti 29,1 la suta au intre unu si trei ani de activitate.

 In opinia inspectorului general de stat, o materie privind legislatia muncii, sanatatea si securitatea in munca ar trebui sa fie obligatorie.

 "Acesti copii ies din liceu si nu stiu cui sa se adreseze pentru a obtine un loc de munca, nu stiu ce inseamna un contract de munca si nu stiu ce semneaza si cad astfel victime in accidente de munca sau in relatia cu angajatorii" , a declarat Dantes Nicolae Bratu.

 Secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Oana Badea, a declarat ca protocolul incheiat miercuri prevede un set de actiuni in beneficiul celor care isi cauta loc de munca, dand posibilitatea fiecarui viitor angajat sa stie ce drepturi si responsabilitati are.

 "Protocolul prevede caracterul optional al acestei discipline. De altfel, trebuie sa precizam ca, in ce priveste invatamantul profesional si tehnic, si in acest moment elemente de legislatia muncii exista cuprinse in curriculum. Sa nu uitam ca procesul de modernizare a curricumului incepe din 2012 in sistemul de educatie iar acest parteneriat avertizeaza cu privire la importanta pe care trebuie sa o acordam in zona invatamantului profesional si tehnic acestei dimensiuni", a declarat secretarul de stat de la MECTS.

 Oana Badea a precizat ca elevii vor invata legislatia muncii, ce prevede Codul muncii si care le sunt drepturile atunci cand merg sa se angajeze.

 "Zona in care intram in principal este zona liceului, pentru ca acolo vorbim de invatamant profesional si tehnic. Asta nu inseamna ca elemente care tin de o constructie intreaga nu pot sa intervina chiar de la prima treapta de scolaritate. Elemente de tip ludic, intuitiv pot sa fie inclusiv in invatamantul primar. Nu eliminam nici forta pe care o au orele de dirigintie din clasele V - VIII. Si acolo exista bucati intregi destinate unui astfel de tip de educatie", a mai spus Badea.

 Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), Nicolae Ivaschescu, a subliniat ca este foarte important ca tinerii sa stie ce este un contract de munca si, prin urmare, ce semneaza atunci cand merg sa se angajeze.

 Presedintele ANOFM, Ecaterina Andronescu, a precizat ca acest parteneriat a aparut dintr-o nevoie reala, mentionand ca lipsa de informare si de comunicare a dus la situatia actuala, cand un numar important de tineri nu au locuri de munca.

 Parteneriatele interinstitutionale mai prevad facilitarea accesului somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene de ocupare la programul "A doua sansa", pentru finalizarea invatamantului primar si a celui secundar inferior, organizarea de stagii de pregatire practica pentru elevii de liceu, pentru studentii facultatilor de asistenta sociala, in ANOFM si in agentiile judetene de ocupare, in vederea familiarizarii acestora cu activitatea serviciului public de ocupare, initierea si desfasurarea unor campanii de informare si consiliere in scoli pentru promovarea masurilor active destinate tinerilor si pentru prevenirea riscului marginalizarii.

 

 

 

Sursa: http://www.money.ro/legislatia-muncii-va-fi-predata-in-scoli_1215894.html