Prev Next

Legislatia muncii va fi predata in scoli

Tinerii aflati in primii ani de munca sunt principalele victime in accidentele de munca din cauza faptului ca nu-si cunosc drepturile pe care le au ca si angajati, mai multe...

Read more

Ce e de facut acum, cand EN 954 nu mai e…

In ultimii ani s-a discutat foarte mult despre trecerea de la standardul EN 954 la mai noul si controversatul EN 13849. In cele ce urmeaza analizam ce inseamna de fapt...

Read more

Cat va costa un accident de munca?

Orice eveniment (incident sau accident) din domeniul SSM implică post-cheltuieli pentru angajator. Acest fapt insa poate fi evitat prin apelarea la un set de masuri tehnico-organizatorice rezultate in urma evaluarilor...

Read more

Se modifica legislatia cadru SSM

Dupa cum stiti, in 2010 Guvernul Romaniei a modificat normele metodologice aprobate prin HG1425/2006 prin HG955/2010, printre alte modificari existand si cea referitoare la ocupatiile specifice domeniului SSM, necesare desfasurarii...

Read more

Un muncitor a murit intr-o explozie cont…

Un angajat al exploatarii miniere de uraniu Crucea a murit, marti dimineata, in urma unei deflagratii produse in mina, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Suceava afirmand ca explozia a fost...

Read more
Stiri

Stiri

Legislatia muncii va fi predata in scoli

Joi, 23 Februarie 2012 14:13

Tinerii aflati in primii ani de munca sunt principalele victime in accidentele de munca din cauza faptului ca nu-si cunosc drepturile pe care le au ca si angajati, mai multe institutii cu atributii in domeniu decizand ca legislatia muncii sa fie introdusa in curricula scolara ca obiect optional.

Ce e de facut acum, cand EN 954 nu mai este valabil? Special

Marţi, 21 Februarie 2012 07:33

In ultimii ani s-a discutat foarte mult despre trecerea de la standardul EN 954 la mai noul si controversatul EN 13849. In cele ce urmeaza analizam ce inseamna de fapt aceasta schimbare atat pentru producatorii de masini industriale cat si pentru utilizatorii acestora.

Cat va costa un accident de munca? Special

Marţi, 21 Februarie 2012 07:28

Orice eveniment (incident sau accident) din domeniul SSM implică post-cheltuieli pentru angajator. Acest fapt insa poate fi evitat prin apelarea la un set de masuri tehnico-organizatorice rezultate in urma evaluarilor de risc pe post de lucru. Mai jos enumeram cativa dintre indicatorii folositi la analiza economica din domeniul SSM.

Se modifica legislatia cadru SSM Special

Miercuri, 16 Noiembrie 2011 07:19

Dupa cum stiti, in 2010 Guvernul Romaniei a modificat normele metodologice aprobate prin HG1425/2006 prin HG955/2010, printre alte modificari existand si cea referitoare la ocupatiile specifice domeniului SSM, necesare desfasurarii activitatilor de prevenire si protectie. Conform art.511, ocupatiile specifice sunt de tehnician in securitate si sanatate in munca si de expert in securitate si sanatate in munca.

Mai departe, cerintele minime de pregatire in domeniul SSM pentru ocupatiile in discutie sunt prevazute de art. 512 si 513.

Un angajat al exploatarii miniere de uraniu Crucea a murit, marti dimineata, in urma unei deflagratii produse in mina, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Suceava afirmand ca explozia a fost una controlata, potrivit Mediafax. Potrivit prefectului de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, reprezentanti ai ITM Suceava, ai Politiei si Parchetului au izolat zona, pentru cercetari.

Comitetul European pentru Standardizare (CEN) a publicat un tabel terminologic care traduce in peste 30 de limbi termenii tehnici folositi in standardul ISO 12100-2010: Securitatea masinilor. Principii generale de proiectare. Evaluarea si reducerea riscurilor.

Ghid de aplicare a Directivei Masini 2006/42/EC Special

Miercuri, 09 Noiembrie 2011 15:10

Masinile industriale pot fi descrise ca „un ansamblu, dotat sau care se intentioneaza a fi dotat cu un sistem de actionare altul decat efortul direct animal sau uman, ce consta din componente interconectate, cu cel putin una din componente aflate in miscare, si care sunt conectate intre ele pentru o aplicatie specifica”.

Noi standarde armonizate de tipul C Special

Miercuri, 09 Noiembrie 2011 14:57

Comisia Europeana a publicat o lista actualizata de standarde care sunt armonizate cu Directiva Masini (in cazul in care nu sunteti familiarizati cu procesul de marcare CE, conformitatea cu standardele armonizate asigura asa zisa „prezumtie de conformitate” cu cerintele esentiale de securitate si sanatate in munca ale Directivei Masini 2006/42/EC, asa ca proiectarea unui utilaj industrial in conformitate cu specificatiile acestor standarde armonizate este cea mai usoara cale pentru a demonstra conformitatea cu Directiva.

EN ISO 12100:2010 combina EN ISO 12100 si EN ISO 14121-1 Special

Miercuri, 09 Noiembrie 2011 14:50

O serie de standarde de securitate a suferit de curand schimbari, fapt ce trebuie sa puna in garda integratorii/producatorii de utilaje pentru a incepe sa se pregateasca pentru a face fata schimbarilor.

Standardele afectate de schimbari sunt:
ISO 12100-1:2003 Securitatea masinilor. Concepte de baza, principii generale de proiectare. Terminologie de baza, metodologie
ISO 12100-2:2003 Securitatea masinilor. Concepte de baza, principii generale de proiectare. Terminologie de baza, metodologie. Principii tehnice
ISO 14121-1:2007 Securitatea masinilor. Evaluarea riscurilor. Principii

In sensul preocuparii continue a Comisiei Europene de a creea un mediu european de lucru sigur in aceeasi masura si pentru lucratori, si pentru angajatori, Directiva 89/655/CEE: amendata in 1995 de catre 95/63/CE si mai recent de catre 2001/45/CE, impune la articolul 4a urmatoarele:

Un muncitor a fost grav ranit intr-o explozie produsa, miercuri, la o autobaza din Tulcea, informeaza Realitatea TV.

Mai sunt cateva saptamani pana cand, conform promisiunilor facute de oficialii Ministerului Transporturilor, intre Arad si Timisoara vom putea circula pe autostrada.

 

Un miner de la Exploatarea Miniera Paroseni, judetul Hunedoara, a fost ranit, joi dupa-amiaza, in timp ce era in subteran, de un bloc de carbune.

 

Oamenii legii au deschis o ancheta dupa ce unul dintre muncitorii care lucreaza la parcarea subterana de langa Piata 700 a fost implicat intr-un accident de munca. Victima a cazut de pe o scara metalica de la mai multi metri inaltime.

 

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Arges a amendat cu 18.000 de lei firma la care lucra barbatul care a murit luni dimineata, in timp ce dezafecta un rezervor subteran, dupa ce a constatat ca muncitorul lucra fara contract de munca si nu avea echipament de protectie.

 

Fostul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Botosani a fost victima unui accident de munca produs in timpul unui control, transmite Agerpres, care precizeaza ca Silvia Pasat s-a impiedicat de un palet folosit pentru transportul hartiei, fracturandu-si piciorul.

 

Simpozion despre securitatea in munca

Joi, 20 Octombrie 2011 08:27

In toate statele membre ale comunitatii europene se desfasoara in aceasta perioada o actiunea denumita “Saptamina europeana pentru sanatate si securitate in munca”, menita sa previna accidentele de munca si imbolnavirile profesionale.

 

Un tanar de 27 de ani se poate considera norocos, dupa ce, luni, pe cand lucra la reteaua de canalizare din localitatea damboviteana Sotanga, a fost surprins de caderea unui mal. Muncitorul a fost ajutat in prima faza de localnici care l-au dezgropat pe jumatate, pana la sosirea pompierilor.

 

Cum se „repara“ o mana jupuita

Luni, 17 Octombrie 2011 08:45

O femeie in varsta de 45 de ani, filatoare la o fabrica de textile din Bistrita a fost accidentata grav, vineri, la unul din utilajele cu care munceste. Mana i-a fost prinsa intre doua role metalice.

 

Un grav accident de munca a avut loc sambata de dimineata, in judetul Bacau. Un barbat care lucra la o firma de dezmembrari a murit, dupa ce a cazut de la 25 de metri inaltime.

 

Accident de munca grav la o cariera de piatra din Tulcea. Doi muncitori au fost raniti dupa ce, in timpul unei explozii controlate, o bucata de piatra a sarit in afara zonei de protectie.

 

Barbatul care a cazut de pe schela a suferit mai multe leziuni in zona capului. Accidentul de munca este cercetat atat de politisti, cat si de inspectorii ITM.

La conferinta au confirmat participarea personalitati de marca din domeniul Medicinii Muncii din tara noastra, dar si de peste hotare (Belgia, Slovenia, Ungaria), precum si reprezentanti ai oficialitatilor locale, transmit reprezentantii DSPS.

Dupa mai bine de trei saptamani de la accidentul de munca din incinta Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu in care un tanar a murit si un altul a fost ranit dupa ce cosul vechii morgi s-a prabusit impreuna cu ei, nu s-au gasit inca vinovatii.

Inspectorii ITM continua ancheta in cazul barbatului de 60 de ani gasit mort saptamâna trecuta in incinta Combinatului chimic Azomures.

In semestrul I al anului 2011, Inspectoratul Teritorial de Munca a inregistrat un numar de 9 accidente de munca, cu 9 victime. in anul 2010, in aceeasi perioada au fost inregistrate 20 de accidente de munca cu 21 de victime.

Se numeste Sorin Popescu, dar ii puteti spune omul care a invins moartea, dupa ce a privit-o indelung in fata. Barbatul a reusit sa supravietuiasca unui terifiant accident de munca. Doua lemne, lungi de 2 metri fiecare, i-au stranpuns trupul ore intregi.

Teribil accident de munca, marti noapte, la o fabrica de prelucrare a materialelor plastice din Targu-Mures. Un muncitor a murit strivit intr-un malaxor dupa ce seful sau a pornit din greseala aparatul.

Un muncitor care lucra la o balastiera din satul bistritean Sieu Odorhei a ajuns la spital, vineri dimineata, dupa ce a cazut de la aproximativ trei metri inaltime, de pe o banda transportoare.

Cum se acorda corect primul ajutor

Vineri, 22 Aprilie 2011 15:47

Salvatorul trebuie sa ia masuri de siguranta, sa evalueze starea victimei si sa sune la numarul de telefon 112. Pana la sfarsitul lunii aprilie, Crucea Rosie organizeaza cursuri de prim ajutor gratuite. Din luna mai, aceste cursuri se vor face contra sumei de 100 de lei.

Început
Anterior
1
Pagina 1 din 2